Wednesday, February 6, 2013

Formula T , H dan ABC


Formula H untuk soalan hubungan/kesimpulan , Formula T untuk soalan tujuan/tajuk dan Formula A,B,C untuk soalan pemerhatian biasa.

8 comments:

Nina said...

Salam cikgu,
Boleh tak kalau untuk soalan tujuan (aim/purpose of experiment), kita tak jawab 'utk mengkaji hubungan antara 'w/c' dengan 'w/o'? Cuma jawab,contohnya 'Untuk mengkaji samada yis bernafas'. Ataupun 'Untuk mengkaji persaingan antara tumbuhan'. Boleh ke jawab macam tu?
Sebab kadang2 mcm kurang sesuai nak jawab guna 'hubungan antara 'w/c' dengan 'w/o'. Kena tolak markah ke?

Mohd Abaidi Mohd Noh said...

W'salam Nina, terima kasih. Tak boleh jawab macam tu. Ayat yang cikgu tulis tu wajib ada. Walaupun tertinggal perkataan "DAN" jawapan akan salah. Apa yang dimaksudkan mcm kurang sesuai? Kalau Nina boleh beri contoh mungkin cikgu boleh ulas.

Nina said...
This comment has been removed by the author.
Nina said...

Contohnya cikgu,

Contoh 1:
Gambarajah ni menunjukkan lampu suluh, glob dan bola tennis disusun sebaris untuk menunjukkan fenomena gerhana bulan. Kalau ditanya apakah tujuan eksperimen ini, bolehkah kita jawab 'untuk mengkaji fenomena gerhana bulan'?

Contoh 2:
(untuk bab 'Interaction among living things'):
Rajah P : Ada 4 anak pokok ditanam dalam satu ekas
Rajah Q: Ada 10 anak pokok ditanam dalam satu bekas lain yang sama saiz.

Jadi, bila ditanya tentang tujuan, tak boleh tak kita jawab 'untuk mengkaji persaingan antara tumbuhan'? Ataupun kita mesti jawab 'untuk mengkaji hubungan antara jumlah anak pokok dengan keadaan anak pokok di akhir eksperimen'?

Contoh ketiga:
Eksperimen menunjukkan gamarajah dua bikar yang salah satunya ada doh rotiyang dicampur yis manakala satu lagi cuma ada doh tanpa yis. Jadi, untuk tuuan eksperimen, boleh tak kita jawab 'Untuk mengkaji sama ada yis bernafas'.
Ataupun kita mesti jawab Untuk mengkaji kehadiran yis dengan ketinggian doh selepas 20 minit'.

Mohd Abaidi Mohd Noh said...

Utk no 1 :
WTc:kedudukan bulan
Wto : kejadian gerhana bulan

A; untuk mengkaji hubungan di antara kedudukan bulan dan kejadian gerhana bulan.

x; untuk mengkaji fenomena gerhana bulan (jawapan umum dan tidak tepat untuk menunjukkan ujikaji yg dijalankan)

Utk no 2 :
WTc :Jumlah benih
Wto:keadaan anak/ ketinggian anak benih

A; untuk mengkaji hubungan di antara jumlah benih dan keadaan/ketinggian anak benih

Utk no 3:
WTc :kehadiran yis
Wto: Keadaan/ketinggian Doh

A; Untuk mengkaji hubungan di antara kehadiran yis dan keadaan/ketinggian doh

harap dapat membantu

Nina said...

Terima kasih atas jawapan cikgu.

Maaf cikgu, saya ada soalan lagi.

Untuk soalan HUBUNGAN, HIPOTESIS dan KESIMPULAN, memang sama ke cara menjawabya? Contohnya,
1.'Semakin....semakin...'
2. 'Jika....., maka......'

Ada tak cara lain untuk jawab?
Contohnya untuk soalan yis dan doh tu, kalau ditanya tentang kesimpulannya, boleh tak kita jawab 'Mikroorganisma bernafas'? Sebab kenaikan doh tu menunjukkan mikroorganisma bernafas kan. Terima kasih, cikgu.

Mohd Abaidi Mohd Noh said...

untuk soalan hubungan/hipotesis/kesimpulan boleh guna cara jawab yg sama iaitu semakin____semakin atau jika____maka_____.

Untuk kesimpulan ada 2 cara
1. jika boleh cari wtc dan wto jawab guna semakin___semakin/jika__maka

2. jika tiada wtc dan wto jawab dengan mengemukakan fakta sains.

untuk soalan yis itu jika ada wtc/wto
jawapan terbaik gunakan jika ada yis maka doh akan naik

Nina said...

Ok terima kasih cikgu